Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

φυλλο αλφα συνταγες

Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, που συνεδρίασε σε κλίμα έντασης, τόσο για τη χρονική διάρκεια της συζήτησης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και για το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί για σήμερα η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.


φυλλο αλφα συνταγες

ξενωνας τα πετρινα αγκιστρο

stokke xplory σχολια

Για "θέατρο" της κυβέρνησης που έχει απωλέσει τη δεδηλωμένη μίλησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προκαλεί τη ΝΔ να καταθέσει σήμερα ή ακόμη και αύριο πρόταση δυσπιστίας, ώστε να "παγώσει" κάθε κοινοβουλευτική και νομοθετική διαδικασία.


Από την αντιπολίτευση ζητήθηκε επίσης, άνεση χρόνου, ώστε να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές και κυρίως οι "6" που θα δώσουν - κατά δήλωσή τους - ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αρνητικός εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές να επιμένουν πως οι θέσεις όλων είναι γνωστές, ότι η κυβέρνηση έλαβε πριν τα Χριστούγεννα ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του προϋπολογισμού και πως σε κάθε περίπτωση σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί η συμφωνία των Πρεσπών κι εκεί θα τοποθετηθούν όλοι.


Τελικά αποφασίστηκε, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας "Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις", να γίνει την Πέμπτη.


Τι είναι η ψήφος εμπιστοσύνης


Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν παρερμηνείες για το πότε, το πώς και με ποιο αποτέλεσμα μια κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να μην ανακοπεί ο βίος της, πότε δεν έχει τη δεδηλωμένη, πότε χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.


Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι' αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου