Η Ιταλία δεν θα κλείσει συμφωνία σε διμερές επίπεδο προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να προστατεύονται τα εξωτερικά της σύνορα και δεν αρχίσει να μοιράζεται πιο δίκαια το βάρος των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, τόνισε χθες ο Σαλβίνι μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ στο Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, όπου σήμερα συνεδριάζει άτυπα το συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.
οικογενειακη βολτα
δροσος νικος
Ο Σαλβίνι τόνισε πως οι όροι που θέτει πρέπει να ικανοποιηθούν «πριν δεχθούμε έστω έναν μετανάστη (πίσω) στην Ιταλία».
«Θέλουν λιγότερους μετανάστες στη Γερμανία, θέλω λιγότερους μετανάστες στην Ιταλία, και υπάρχουν άλλες 25 ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν πολύ λιγότερα από την Ιταλία και τη Γερμανία», συνέχισε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος της Λέγκας.
Ο Σαλβίνι θύμισε εξάλλου ότι ζητεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις βαρκών με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές περνώντας την κεντρική Μεσόγειο.
Παρά τη σκληρή στάση του Σαλβίνι, ο Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε πως αναμένει να έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία στα τέλη του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου.
Το σχέδιο του Ζεεχόφερ, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Τρίτη, προβλέπει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα παίρνουν πίσω μετανάστες που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω της δικής τους επικράτειας και καταγραφεί. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και την πιθανότητα να χορηγείται γερμανική οικονομική βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται πίσω μετανάστες.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «θεμιτή ιταλική ανησυχία» την αξίωση του Σαλβίνι να υπάρξει ελάφρυνση του βάρους που σηκώνει η Ρώμη ως προς την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Ο Ζεεχόφερ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή πολύ σκληρότερες πολιτικές έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έφερε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, απειλώντας να κλείσει τα γερμανικά σύνορα για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων.
Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» κατέληξε σε μια συμφωνία της ενδέκατης ώρας την περασμένη εβδομάδα για να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου